Patriarkatet

Bra skrivet om Patriarkatet ur Vänsterpartiets patriprogram, s. 5:

Patriarkatet

Vi lever i ett samhälle som bärs upp av en maktstruktur grundad på kön: patriarkatet. Det är ett system som innebär mäns kontroll över kvinnors liv. Detta system överordnar män och underordnar kvinnor både samhälleligt och privat. Det patriarkala maktmönstret genomsyrar förhållandet mellan könen på alla områden, i familjen, på arbetsmarknaden, i statsapparaten, i myndighetsutövning och i de politiska församlingarna. Kvinnoförtrycket förekommer både öppet och dolt, medvetet och omedvetet. Det återskapas ständigt i nya former.

Patriarkatet är ingen biprodukt av kapitalismen utan en självständig maktfaktor i samhället. Patriarkatet har sin materiella bas i reproduktionen, den sociala verksamhet där människor föder och fostrar nya generationer. Män som grupp utövar makt genom kontroll av kvinnors sexualitet och arbete både i familj och samhälle. I arbetsdelningen mellan könen framträder strukturen tydligt. Män och kvinnor gör olika saker och befinner sig på olika platser, vilket antas motivera att de betalas olika och har olika mycket makt.


En utvidgning av kvinnors makt, inflytande, utrymme och inkomster kommer att innebära en inskränkning för män. Samtidigt innebär det patriarkala systemet också begränsningar av mäns livsval. Olika män har olika positioner i könsmaktsordningen men systemet skapar ett ömsesidigt beroende mellan män, en lojalitet som befäster deras samhörighet med varandra. Patriarkatet ger gruppen män makt över gruppen kvinnor och ger män fördelar som de inte frivilligt avstår från. När kvinnor ställer krav på ändrade maktförhållanden blir de ett hot mot mäns makt.


Det sexualiserade våld som utövas av män mot kvinnor och barn över hela världen, liksom våld mot homosexuella, återspeglar och upprätthåller den manliga maktstrukturen. Våldet mot kvinnor och barn exploateras av porrindustrin, som blivit en vinstgivande kapitalistisk storindustri. Människohandel inom och över nationsgränser växer i omfattning.

Porrindustrins bildflöde förmedlar förakt och manlig dominans. Pornografi och prostitution är besläktade fenomen. De blottlägger båda grundläggande strukturer i samhället som ytterst handlar om ojämna maktrelationer mellan könen. Kriminaliseringen av könsköparna kan inte ensamt utrota prostitutionen, men samhället markerar sin syn på könsköp.

Historiska, ekonomiska, sociala och politiska faktorer bestämmer hur kvinnoförtrycket konkret yttrar sig i olika samhällen och vid skilda tidpunkter. Dessa skillnader är stora och betydelsefulla, men förändrar inte patriarkatets generella karaktär.


Mäns överordning och kvinnors underordning är ingen naturlag. Kampen för kvinnors rättigheter har givit viktiga resultat. Feminismen ger argument och redskap för den särskilda kvinnokamp som måste föras för att patriarkatets makt skall kunna brytas. Denna kamp förs inom politiken och arbetslivet, men också i privatlivet.¹



¹ http://www.vansterpartiet.se/images/stories/media/dokument/politiskaprogram/partiprogram_08_inlaga.pdf

Stop by Julias

Igår hände något fantastiskt! Jag och matilda hade en sketen dag och kände oss allmänt putt. Vi är galet fattiga just nu men kände att vi ville tröstchilla lite, så vi gick till Farsta centrum, pantade våra burkar som vi samlat sen ett tag tillbaka och köpte onyttigheter. På vägen hem såg vi en hemmagjord skylt på en lyktstolpe där det stod något i stil med "Söker hårmodeller, idag...18-35 år...kl 19-21" Min första tanke var "kul grej!", men snart kom min bitterhet och jag kände "nämen va fan, orka leta upp det stället" men Matilda gav sig inte i första taget, vilket jag är otroligt tacksam för just nu! Vi listade ut att stället låg precis i närheten. Klockan var då runt 20 och jag i min bitterhet sa att "det är nog ändå fullt men vi kan ju gå dit och kolla iallafall" (jag hade en riktigt dålig dag vill jag bara säga, mådde skit!), så vi letade upp stället som låg bland några hyreshus. Många fördomar poppade upp i mitt huvud, min frisörskräck (mitt hår är jag rädd om och jag har varit med om många klumpiga frisörer!) gjorde att jag ville vända för jag tänkte att detta kommer sluta med att mitt hår är grönt och jag har tuppkam, men matilda tittade på mig som jag var dum i huvudet och sa "skärp dig för fan!".

Jag kan säga att så fort jag klev innanför dörrarna på Salong "Stop by Julias" så försvann all rädsla! Vi möttes av ett varmt och glatt leende, blev hjärtligt välkomnade och fick en drink i handen, sen var jag såld! Jag kan säga såhär, vad som började i hårfix slutade i fest! Så jävla sköna tjejer som jobbade där! Både jag och matilda blev totalompysslade. Vi fick håret fixat, jag med slingor och lite uppklippning (som sagt, frisörskräck, ett steg i taget.), Matildas röda/lila färg i håret blev påbättrad och stylat med lockar. Sen var det fototime. Stop By Julias har även en second hand butik, så jag och Matilda och ett annat gäng sköna brudar fick stå modeller för vårkollektionen. Medans vi fixade hår, kläder och fotades drack vi vin och hade hur kul som helst!! Så jävla skoj att prova massa kläder man kanske aldrig skulle ha annars, eller inte trodde man passade i för man har aldrig vågat prova. Bara att prova massa kläder och fixa sig snygg va ju askul bara det! 

Bilder från fotoshooten kommer finnas om några veckor på www.julias.se

Vi fotade och bytte om och fotade igen och hade askul fram till midnatt, sen begav vi oss åt olika håll, jag och matilda hem resten av tjejerna drog till Söder. Visst hade det varit as nice att haka på egentligen, men jag hade mjukisar med hål i och kände mig allmänt skruttig i mina egna kläder. Sen skulle mina elever komma hem till mig dan efter så jag ville va lite med i huvudet. Men jag är så tacksam för denna kväll, det var verkligen så underbart att från att varit as deppig till att få bli ompysslad på detta vis, det känndes verkligen som en stor välsignelse om jag ska va ärlig! Jag och matilda sa flera gånger att "universum måste gilla oss ändå!" Seriöst, detta var en sån otroligt stor gåva att få vara med om detta! Från och med nu är jag och matilda modeller på denna salong. Jag finner inte ord av glädje, helt seriöst är jag galet tacksam!

Tack Julia och my för att ni fick mitt hår så fint, ni har nu mera mitt fulla förtroende att klippa mitt hår! Tack för det, verkligen! Tack i övrigt för en superkul kväll, va verkligen helt underbart!!

Många kramar!

ps. som sagt så dyker resultatet upp inom sinom tid på www.julias.se


lite nervös men glad


My, min hjälte!



jag gjorde mitt bästa för att inte visa hur nervös jag var, vet inte om det funkade?



Här händer det grejer! =D




Finar till kanterna lite



Spänningen är olidlig



Julia, min andra hjälte!



Matilda börjar få lockar och jag fina toppar



Måste köpa en såndär fön! Bra för lockar!



Matilda får 50-tals styling på håret, passade till photoshooten


Som sagt, bilder kommer senare på Julias.se men här är lite bilder jag tog idag, lite svårt att se helhet, men anyway. Får lägga ut bilder på Matilda sen, om hon vill.






Tack ännu en gång!
'






Chillhelg i Uppsalish

Dags för uppdatering känner jag..börjar med förra helgen.

Min kära vän Lotten jobbar på en fritidsgård i Gränby i Uppsala. Där har hon ansvar för en tjejgrupp som går i 8:e klass som ses några ggr i veckan (eller var det bara måndagar?) och chillar. För några veckor sedan frågade hon mig om jag ville komma och hålla en klass i dancehall för tjejerna och självklart svarade jag ja! :) Riktigt kul var det, sköna tjejer verkligen! De ville aldrig sluta, tror vi höll på i nästa 2 timmar, så goa! Så härligt när man håller klass för så danssugna människor!

Jag kom till Uppsala på fredagkvällen och stannade till söndag kväll. På lördagen dansade vi med tjejerna och resten av tiden hängde jag och Lotten (och andreas när han inte jobbade). Så jävla skön helg alltså! Vi har inte setts på 1 år så det va otroligt kul! Vi käkade pizza i Gränbycentrum, chillade på balkongen, gick promenader, åt glass och kollade på en lägenhet som lotten och andreas blev tok sålda på och senare vann budgivningen på, så otroligt kul!! Galet bra helg, hel mysig!


Världens mysigaste par! Snyggaste också!


Frukost i solen på balkongen


Läskigt konstverk vid vägkanten, inget av det träfärgade är äkta, bara målat.


Solning på balkongen


naaw sötisar..ni e ju så goa!

Tack för en grym helg Lotten och Andreas och mega jätte stort grattis till lägenheten!! =D Är så glad för er skull!
Kärlek!!



Idioter!

När jag gick ner för trappan vid Hökarängens station imorse möttes jag av en stark lukt av brand, sen en tunnel full av brända tidingar å tidningställ. Orka! Så jävla onödigt!





Vad är lycka?

Lycka för mig är livsglädje. En gång tappade jag all livsglädje och det kom att bli den mörkaste perioden i mitt liv. När allt stannar, hoppet försvinner och tomhet är allt man känner vad finns det då kvar att leva för? Saker som tidigare glatt mig fann jag inte längre någon glädje i, allt jag såg var mörker. Innan min depression hade jag tron att jag skulle bli lycklig när jag blev smal, när jag var så rik att jag inte behövde göra en budget och när jag fann den stora kärleken. Det var min egoistska syn på lycka. Parallellt med detta drömde jag om att kunna hjälpa andra, jag trodde jag skulle kunna rädda världen, men då var jag tvungen att nå toppen. Jag var tvunget att släppa skivor, bli världskändis och ha mycket pengar för att ha möjlighet att påverka världen. Min kristna bakgrund hade lärt mig att jag hade en mening med mitt liv. Den meningen innebar att tjäna Gud genom att sprida Guds ord över världen med gåvan jag fått, sången. Mitt liv var inte till för mig utan för andra människor. Min uppgift var att tjäna. Sedan jag var liten har detta varit min dröm, en dröm som blev en stävan, en strävan som blev ett krav och gav prestationsångest, som slutade i depression och panikångest. Jag föll och jag föll hårt.


Vägen tillbaka är lång och än är jag inte framme, men jag har kommit en lång bit på vägen. Jag tror att jag kommer få jobba mot denna prestationsångest hela livet och förhoppningsvis blir kravet jag har på mig själv mindre och mindre. Men hade jag inte fallit och på så vis fått hjälp hade jag förmodligen fortsatt på samma väg. Jag var tvungen att falla för att se hur orimliga mina krav var på mig själv. Jag kan inte rädda världen, men jag kan ingå i den grupp människor som hjälps åt att göra världen bättre. "En kan inte hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon" är ett känt citat och det är något jag får påminna mig om varje dag. Lära mig att säga nej och inte ge av mig själv tills jag är tom. Min mamma sa en gång till mig att "du försöker rädda världen men du glömmer bort dig själv", vilket jag burit med mig för att påminna mig själv om att den viktigaste personen i mitt liv är jag, först och främst. Har jag inte mig själv, så kan jag inte existera.


Hade jag inte rasat hade jag aldrig förstått att det viktigaste sakerna i livet är de små sakerna, de jag har omkring mig här och nu. Jag uppskattade inte det jag faktiskt hade, jag värderade det inte så högt som jag gör idag. När livsglädjen försvann hade jag ingen lycka. Lycka för mig idag är att få umgås med mina vänner, vänner där det finns ett utbyte, där båda ger och tar. Min familj är min glädje och mitt största stöd här i livet. Att få sjunga i min ensamhet, bara jag och pianot, att få undervisa mina elever i dans, att få dansa själv utan krav på prestation. Lycka för mig är att få ta promenader i vårsolen, att leka med mina syskonbarn, att ha en givande samtal med en vän, en elev eller en familjemedlem. Vardagen, den som jag inte tyckte var tillräcklig förr, där finner jag min glädje. Här och nu.


Jag tror att vi ofta lever på kickar, så är hela vårt samhälle uppbyggt. Vi lever för semestern, tänker att "då får jag vila". Att få gå ut och festa när helgen kommer, att ha en relation som är spännande hela tiden annars tänker jag inte stanna och kämpa för den. Livet är inte spännande hela tiden, men det behöver inte betyda att det inte är givande. Att få uppleva häftiga stunder lite då och då är en underbar bonus, men varje dag är värdefull. Idag kan jag få lära mig något nytt, möta någon ny, hjälpa en vän, möta ett leende, äta middag med min familj, umgås med en god vän och det är mer än nog. Inte för ens jag tappade all livsglädje förstod jag vad som var viktigast i livet. Att leva här och nu, för denna stund, varje dag, en dag i taget. Jag lever och jag älskar mitt liv, så som det är här och nu.


Fria tårar



Fria tårar

jag gråter nu

låter allt komma

jag har håller inte längre tillbaka

det som varit

lever ännu

men smärtan blir mindre

andningen blir lättare

sömnen blir djupare

och glädje smyger sig på

stress tål jag ännu inte

då faller jag som en sten

men jag faller kortare för varje gång


Jag hör lyckan knacka på dörren

Jag ser hoppet växa

Jag känner friden öppna några fönster

Mina drömmar kommer tillbaka

sakta men säkert

jag ska hitta hem igen

hem till mig själv

där jag kanske aldrig bott

huset jag aldrig funnit

för att jag letat på fel plats

Gud kunde inte hjälpa mig

så jag får hjälpa mig själv

kanske är det så hon hjälper mig

genom att låta mig hjälpa mig själv

väntar

ger mig tid

jag är inte redo

jag blev så bränd

av krav

skuld och skam

den eviga stävan för en kärlek som inte var äkta

jag är trött på att älska utan att få kärlek tillbaks

jag är trött på att inte älska mig själv

så det är den kärleken jag söker nu

kärleken till mig


© 2009 missdefineme.blogg.se

Friluftsdagar på Bastmora

Igår kom jag hem från 3 härligt friluftsdagar med klassen. Vi har haft bra dagar, men växlande molnighet och ibland sol, men det ska ju regna när man ligget i tält, annars är det ju inte på riktigt! Iofs skippade jag tältet i år..vilket hycklare jag är, lägerledare och allt! Men men, jag gjorde det förra året, räknas det? =S Dessutom hade jag galet ont i knät..bortförklaring, men sant. Annars älskar jag att sova i tält! =D

Dagarna innehöll: grillning, fiske, eldstadsuppbyggning, tipspromenad i skogen, samarbetsövningar (som att bl.a. stätta upp ett militärtält), och en hel del mat! Men gott var det! Vi käkade nässelsoppa en dag, det va helt ärligt galet gott!! Smakar som spenatsoppa. yummy!







Elin, Annette och jag förbereder tipspromenaden



Hittade lite harsyra, surt och gott!



Vi fick napp hela tiden..eller inte! men det är ju mysigt att fiska!


Pinnbröd och korv, kan det bli mer läger?



..och grillade marshmallows förstås!



Så vackert vid Bastmorafriluftsgård på kvällen



Tack för härliga dar!


Väggdekor

Nu är alla golv klara, blev super fint! I söndags satte jag och Matilda upp en väggdekor. Den hade lite svårt att fastna på vissa ställen, men vi fick till det tillslut, tycker det blev tokfint!





Jävla hantverkare!

Sitter hemma och väntar på att hantverkaren som ska lägga våra golv ska komma. Han skulle varit här för en snart 2 timmar sen! Och jag skulle varit i skolan nu, som börjar..nu! Kul! Jävla skit. Ringde nyss han som var här och mätte och lämnade prover i förrgår, han sa att det var en annan kille som skulle komma, för det hade "dykt upp nåt här". Han skulle ringa upp killen som skulle komma sa han.

lite senare...
nu ringde den hantverkare som skulle komma och bad om ursäkt, för det hade tydligen blivit något missförståd. Det är väl sånt som händer. Inte hans fel, men det är jobbigt å bli 2 timmar sen till skolan ändå..men nu ska han tydligen va här om en kvart. Hoppas jag verkligen!!

Ha en bra dag!
 

Det fascinerar mig...

Det fascinerar mig att varje gång jag skriver som headline eller i ett blogg inlägg att jag mår dåligt, så bombarnerars jag av gamla kristna vänner som säger "hej hur e d? Tänker på dig ofta..saknar dig..ber för dig. " Vet inte..men det känns bara så falskt. Någon som förstår mig? Jag känner bara att jag blir irriterad, för dessa personer har jag inte träffat på år och dar och det känns som de plötsligt får för sig att de kan "vinna mig tillbaka till gud" eller nåt..svårt att förstå kanske om man inte varit inne i frikyrkosvängen som jag, men det är jävlit irriterande ska jag säga! Att så fort man medger sig lite svag å ledsen så får man ett mail "Jesus älskar dig, glöm inte det". Fy fan, blir så arg! Vill du va en vän, säg att DU finns här..lägg inte ansvaret på nån annan, speciellt inte Gud! Ifall jag ville ha hjälp av denna påstådda gud, kontaktar jag väl denne själv! Lägg ner!!


Ett kaosblandat sinne

Ett kaosblandat sinne övertar min vardag så har d varit en tid nu...
Musik är mitt sett att överleva.
Det behövs
Kan inte leva utan den
Jag andas den
Livet har skapat min form,
en del trasig, en del förstörd,
en del full av kärlek och passion
Genom musiken får jag ut min frustration och passion
den växer där
den lever där
Musik ÄR jag
Att får skapa och forma någonting vackert
som berör och kanske kan hjälpa andra som musiken hjälpt mig i mitt mörkaste, mörkaste
Det är min mening med livet.
Utan musik är jag tom.

Jag vill dansa och sjunga från djupet av mitt hjärta,
så jag kan leva och vara den jag vill vara
Den jag alltid varit men som blivit dåld av alla sår som skapats av hårda slag
genom livets hårda dans,
som är långt ifrån på rosor
Taggar och snår
ibland lustfylld och underbar

Jag längtar till den dag jag kan ge av allt inom mig utan att känna mig tömd
jag längtar till den dag jag kan andras utan ångestens motstånd
jag längtar till den dag jag kan dans utan att skämmas för min kropp och dess rörelser
Den dagen då jag kan älska mig själv som jag är
sluta jämföra mig med andra
gå min egen väg utan att vara rädd för att snubbla
Den dagen är jag fri
Den dagen kommer
Den dagen
då lever jag.


© Missdefineme.blogg.se 2008

låt mig andas

Kan inte andas..så jag tar avstånd...känner mig kvävd. Behöver vara med bara mig själv ett tag. Min själ är tömd på energi.

Nattvandring på Söder


Imorse vaknade jag tokförkyld och utan röst, men det var en värd konsekvens av gårdagen! På valborgsmässoaftons natten nattvandrade jag på Söder. Jag och Cissi tillsammans med fältassistenter, United Sisters, polisens volontärer och fältassistenter knallade runt bland alla stora parker, buskar, diken, bakgator och lekplatser. Var en relativt lugn kväll måste jag säga. Var ju så otroligt mycket poliser ute så det va väl inte lönt att ta med sig sprit ut å sätta sig i en park om man var under 20. De flesta ungdomar vi stötte på var runt 18 och 21, de flesta satt bara och umgicks och hade trevligt. Ett och annat bråk stötte vi på, men de löstes oftast snabbt. Som sagt, poliser överallt...det var iallafall min upplevelse av söder igår natt. Vi tog en sväng på kungsholmen också, även fast det inte var vårat distrikt, bland annat Rålis. Det va relativt lugnt där med, några eldar trots eldförbudet, men de verkade sköta sig bra..och självklart stod ju polisen i närheten och övervakade.
 
Måste säga att fan va jag gillar ungdomar! Blir så arg på alla fördomar gentemot dem! Många vuxna har redan dömt dem innan de ens sagt "hej" . Kallar dem är oansvariga, odrägliga, otrevliga, ungjävlar som bara vill supa och bråka. Det är så jävla fel! Visst dem finns som vill det, men majoriteten vill bara chilla å ha det trevligt med sina polare. Många vuxna bemöter dem respektlöst, vilket gör att de inte får respekt tillbaka - man måste ge respekt för att få respekt. Polisen borde lära sig detta!!! Jag träffade trevliga poliser denna kväll, ja, men de som missbrukar sin makt är på tok för många! Blir mörkrädd och uppriktigt förbannad! Men tänker inte gå in på dessa incidenter denna gång...

När vi gick runt bland folken i parkerna med våra gula västar, var de många som inte helt oförståeligt ifrågasatte vår närvaro. Många ungdomar skrek "här kommer lotsaspoliserna", inte helt oväntat, haha, men när vi berättat att syftet med vår närvaro endast var att kolla så alla mådde bra och att ingen for illa så var vi snabbt omtyckta. När de förstod att vi inte var där för att ta deras öl eller moralpredika, så tyckte alla vi mötte att det var bra att vi var där. Flera killar som kände sig hotade eller såg ett stort killgäng längre fram dit de var på väg, slöt ofta upp med oss och frågade om de kunde gå med oss. Trygghet. Det är precis i det syftet vi vandrar, iallafall jag - trygghet.

Detta var inte sista gången jag nattvandrade!

Men något som förvånar mig mycket är att det är så lite föräldrar som är ute och nattvandrar. Det var 1 förälder i nattvandrargänget som utgick från Högalidskyrkan, han, jag och Cissi vandrade tillsammans. Han hade nattvandrat i många år och berättade att för några år sedan var det jätte många föräldrar som var ute och vandrade, att det var otroligt organiserat, schemalagda nätter och så vidare, men detta har helt försvunnit menade han. Tycker det är så sorgligt! Allt detta bygger ju på frivilligarbete - föräldrar och andra vuxna som vill finnas där för att skapa en trygg miljö för våra ungdomar, DÄR DE ÄR, måste få ändan ur vagnen och det är illa kvickt! Ni behövs!

Så ut å nattvandra med er! =D Vill ni veta mer om nattvandring klicka på denna länk:

Nattvanding - huvudsida: Nattvandring.nu

Nattvandring, Södermalm: 
Ring fältassistent Anna Holgersson: 0761212108




Peace out!